Зърнопроизводителите няма да протестират

Политика

02-04-2018, 12:23

Снимка:

правителствена пресслужба

Автор:

Марияна Толева

Всичко от Автора

На среща с премиера е постигнато съгласие за промените в Закона за търговия с горива

Зърнопроизводителите няма да протестират. Това стана ясно след среща на техни представители с премиера Бойко Борисов и министъра на земеделието Румен Порожанов в Министерски съвет.На нея е постигнато съгласие около предложени промени в Закона за търговия с горива, които няма да доведат до финансова тежест за зърнопроизводителите.

„Намерихме промени в Закона за горивата, чрез които да заложим земеделския производител като потребител, а не като търговец. През последните няколко дни имахме много интензивни разговори, свързани със законопроекта за горивата. Разговорите бяха в контекста на третирането на земеделските производители в този закон. Това, което създаде известно напрежение, беше формулировката, че земеделският производител се третира като търговец и в рамките на това има доста регулации, които той трябваше да изпълни“, заяви министърът на земеделието Румен Порожанов.

„За момента проблемът е решен“, обяви председателят на Националната асоциация на зърнопроизводитлите Костадин Костадинов.

Припомняме, че с първоначално предвидените промени в Закона за горивата, земеделците трябваше да се регистрират или като търговец на дребно за горива, или като фирма за съхранение. Това изискваше и големи инвестиции от тяхна страна, което според браншовите организации щеше да доведе до редица фалити. На 31 март, след среща с министър Порожанов и председателя на Националният съюз на земеделските кооперации в България бе решено юристи от земеделския сектор и министерството да разработят предложения за изменения на законопроекта. Именно те са обсъдени и одобрени на днешната среща.