Близо 500 секти зарибяват жертви у нас

Крими

31-03-2018, 08:00

Снимка:

Freeimages/Christer Rønning Austad

Автор:

Ани Валентинова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Бум на новите секти, зарибяват в Интернет

Гурута правят секс с деца, търсят последователи в социалните мрежи

Близо 500 секти търсят и зарибяват хиляди последователи в България. Фрапиращата статистика съобщи за „България утре“ д-р Десислава Панайотова, директор на Центъра за религиозни изследвания и консултации "Св. св. Кирил и Методий" (ЦРИК).

Официално регистрираните религиозни движения в България са над 140. „Голяма част от сектите у нас действат зад паравана на различни организации, здравни, спортни и образователни центрове, НПО-та. Регистрираните вероизповедания имат клонове из страната. Така броят им достига близо 500“, обясни д-р Панайотова.

Има бум на новоизлюпените секти, които действат чрез Интернет. Най-често лицето на тези секти е млад мъж, между 35-40 годишен, харизматичен. „Често в подобни общности се злоупотребява сексуално с деца“, алармира експертът по ереси и секти. По думите й, децата се зарибяват в Интернет, по-късно са убеждавани, че всичко е позволено, няма значение дали сексът се прави с мъж или жена. Често на малолетни се внушава, че е привилегия да имаш сексуален контакт с гуруто на дадена секта.
В Интернет тече и активна търговия със съмнителна сектантска литература, сектантски символи, окултни медальони и "природосъобразни продукти".
Жертвите, в които се целят сектите, освен децата, са възрастните хора, самотниците и хората със семейни проблеми. Търсели се и хора с високо образование и квалификация. Те пък се използвали, за да допринасят с безплатния си труд за религиозните движения- като писане на книги, правени на плакати, поддържане на сайтове, преводи.

Още по темата може да видите тук.