Москва е вдигнала мерника на 8 руснаци във Великобритания?

Свят

30-03-2018, 17:42

Снимка:

Freeimages/Joel Pang

Автор:

Марияна Толева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Юлия Скрипал вече е в съзнание

В руския „черен списък“ има бивши агенти и бизнесмени, твърди бивш шпионин

Малко преди 22 часа на 12 февруари -  денят, в който има рожден ден, Борис Карпичков вдига телефона. Вместо обаче да чуе пожелание за рождения си ден, той чува смъртна заплаха. Обажда му се бивш колега от руските служби и му казва, че името му е в списък за ликвидиране.

Москва е одобрила имената на 8 руснаци, които живеят в Обединеното кралство, за ликвидация. В списъка е и името на Сергей Скипал. Именно след неговото отравяне, Карпичков взима на сериозно информацията за „черния списък“ на Русия. Споделя за него пред Bloomberg Businessweek.

"Страдам от пост-травматичен стрес, защото съм в постоянен страх", споделя бившият агент на КГБ, който е инсталирал камери из целия си дом. Наясно е обаче, че това няма да го спаси.„Дори да поискам да ме преместят на Марс, или на Луната, какво ще промени това? Нищо.“, казва Карпиков.  За него сега има само един въпрос: „Кой ще бъде следващият?“

По думите му в списъка са още няколко руски дезертьори, както и Бил Браудър, британски финансист, роден в САЩ, който става публичен враг №1 за руското правителство, откакто започна кампанията за санкции срещу руски длъжностни лица за смъртта на Сергей Магнитски Магницки умира в затвор в Москва през 2009 г., след като разкрива предполагаемата данъчна измама от 230 млн. долара. Три години по-късно руски поданик, който предоставил тази информация на швейцарските власти, умира в близост до дома си във Великобритания."Животът ми е изложен на риск от години", казва Браудър, чийто офис в Лондон е достъпен само за хора, придружавани от охрана.

След случая „Скрипал“ британската полицията преразглежда 14 съмнителни смъртни случая в Обединеното кралство от 2003 г. на противници на Москва. Досега те са разглеждани като самоубийства или злополуки, но не и като убийства.