Румен Овчаров отива на съд

10 години затвор грозят бившия енергиен министър

Бившият министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров отива на съд. Обвинителният акт срещу него е внесен в Специализирания наказателен съд, съобщиха от държавното обвинение. Овчаров ще отговаря пред Темида за отдаването под наем на „Мини Бобов дол“ на частната фирма „Ораново“. Според прокуратурата договорът е бил неизгоден, а нанесените щети са за над 8,9 млн. лева.

Второто обвинение спрямо Овчаров е за това, че като министър на икономиката и енергетиката е надвишил властта си и е нарушил служебните си задължения. Целта му, според държавното обвинение, била да набави облага за частно дружество. Облагата се изразява в осигуряване на възможност за добив на подземни богатства, изключителна държавна собственост.

Като енергиен министър той бил запознат с влошените финансови показатели на дружеството, поради което извършил смяна на Съвета на директорите. Новоизбраният съвет на директорите предложил три оздравителни плана за дружеството, но и трите били отхвърлени без мотиви от страна на министъра.

През 2006 г. към дейността на дружеството проявили инвеститорски интерес две частни компании. Въпреки изискването за провеждане на търг, Овчаров дал разрешение на "Мини Бобов дол" ЕАД да отдаде възмездно под наем за срок от 5 години на рудник "Ораново" ЕООД активи, собственост на "Мини Бобов дол" ЕАД.

Извършените две финансови проверки установили, че при сключения договор за наем не са постигнати заложените цели и не е постигнато финансово оздравяване на "Мини Бобов дол" ЕАД.

Въпреки че бил запознат с тези констатации, Овчаров умишлено не предприел действия за тяхното отстраняване, посочват от държавното обвинение.

Овчаров нарушил служебните си задължения като допуснал да се извършва добив на подземни богатства, изключителна държавна собственост, без проведена процедура за предоставяне на концесия от дружеството наемател, допълват от прокуратурата.

Ако бъде признат за виновен, по първото обвинение Румен Овчаров може да отиде в затвора от 1 до 10 години. За второто обвинение се предвижда лишаване от свобода от 3 до 10 години.