Цветанов към БСП – Вие сте антиевропейци

Политика

30-03-2018, 11:38

Снимка:

Фейсбук

Автор:

Габи Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

България няма да гони руски дипломати

Юлия Скрипал вече е в съзнание

Нинова поиска декларация на НС, че няма да бъдат гонени руски дипломати

Бурни страсти в парламента заради случая „Скрипал“. Депутатите дори прекъснаха заседанието на Народното събрание за спешен председателски съвет. Лидерите на парламентарните групи обсъдиха дали има нужда парламентът да излиза с позиция по международния скандал. В крайна сметка до приемането на такава не се стигна.

Искането за подобна мярка дойде от страна на БСП и се обезсмисли след като Съвета по сигурността при премиера вече беше обявил, че дипломати няма да бъдат гонени. Преди това от парламентарната трибуна председателката на БСП Корнелия Нинова призова да се приеме декларация, която да подкрепи правителството.

„Моментът изисква решение с мъдрост, лидерство, държавническо отношение. Да бъдем тези държавници, които гарантират мир, спокойствие и просперитет“, заяви Нинова от най-високата трибуна.

И поздрави Борисов за позицията. „И особено за решението да се изчакат фактите и да не се експулсират дотогава руски дипломати, както и да не се отзовават наши. Имаме нужда от истина, от доказателства. Имаме нужда, както той казва - от запазване на канала за диалог“, подчерта тя. 

Предложението на Нинова и начинът по който беше поднесено възмути председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той обвини социалистите в курс на антиевропейска политика и толериране на нарушаването на международното право.

„Когато излизате и говорите от трибуната, не мога да разбера кога сте искрени, обърна се Цветанов към соцлидерката. „Водите целенасочено страната ни към излизане от ЕС и насочването ни в друга посока. Не вярваме на лицемерието, което показвате постоянно“, заяви той. 

„Ние знаем, че Европа е по-важна от всичко останало. България е част от ЕС. Ако някой може да каже, че има сигурност без НАТО и ЕС, ще излъже. Знаем много добре през 2016 година как си издигнахте кандидата за президент. Да ви говори нещо срещата с Решетников, припомняте ли си я? Не взехте ли тогава решението си да издигнете Румен Радев, който защитава чужди интереси, а не националните?“, попита Цветанов.