Бисер Петков: Пенсионната ни система – стабилна до 2037 г.

Общество

30-03-2018, 11:47

Снимка:

Freeimages/Andrew C.

Автор:

Марияна Толева

Всичко от Автора

Още по Темата:

По 40 лева ще получат най-бедните пенсионери

Заради новите правила от догодина много хора изчакват с пенсионирането

Пенсионната ни система ще е стабилна още 20 години. Това заяви в БТВ министърът на труда и социалната политика Бисер Петков. По думите му увеличаването на пенсионната възраст и на вноските гарантират стабилност най-късно до 2037 г. След тази година, при продължаващо застаряване и намаляване на трудещите се, ще започне влошаване в баланса й. Тогава ще се наложат и нови мерки.

Налага се Държавното обществено осигуряване да бъде подпомагано от хазната с 4,2 млн. лв. По данни на НСИ натрупаните пенсионни права само за 2015 г. са 150 млрд. лв., от които едва 9 са обезпечени в активи в т.нар трети стълб. За останалите ще се разчита на бъдещите работещи.

От следващата година има и нови правила за пенсиониране.  Така например за хората, които ще излязат в пенсия от 2019 г., няма да се взима под внимание доходът от преди 1997 г. За периода до наши дни има данни в Регистъра на осигурените лица и така няма да се наложи да се издирват документи – включително и от отдавна несъществуващи фирми. Отпада и таванът за новите пенсии. Според социалния министър именно заради новите правила има хора, които изчакват с пенсионирането си.