Окончателно: Чеци влиза за 20 години в затвора

ВКС потвърди присъдата на апелативните магистрати

На 20 години затвор беше осъден Николай Русинов-Чеци, подсъдим за убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина. Присъдата е на Върховния касационен съд.

"Русинов е нанесъл множество телесни увреждания на Кръстева, но те нямат връзка със смъртта ѝ, а са били насочени към обездвижването ѝ. Притискането на тялото на младата жена с ръце и тяло в областта на лицето, шията, гърдите и корема, довело до отпадане на силите ѝ да се съпротивлява и до съществено затрудняване на дишането, което в крайна сметка е довело до смъртта ѝ", посочват магистратите.

Яна беше убита в нощта на 9 юли 2011 година. Трупът на момичето беше намерен на сутринта, след като предната вечер била в заведението „Маймунярника“ в компанията на Русинов. Двамата са тръгнали заедно от заведението. Дни по-късно за заподозрени бяха посочени двама души – Пламен Трифонов и Русинов. Трифонов беше задържан, Русинов беше обявен за общонационално издирване. По-късно подсъдим па случая остана само Чеци.

Делото беше внесено в съда през 2013 г., а година по-късно Софийският градски съд осъди Чеци на доживотен затвор. След това апелативният съд измени присъдата на 20 години. Върховните магистратие потвърдиха тази присъда.