Юлия Скрипал вече е в съзнание

Баща й остава в критично състояние

Състоянието на отровената дъщеря на бившия руски шпионин Сергей Скрипал – Юлия се подобрява бързо. Тя вече е в съзнание, говори и се храни самостоятелно.

"С радост съобщавам, че състоянието на Юлия Скрипал се подобри. Тя реагира добре на лечението, но продължава да получава експертна клинична помощ 24 часа на ден", псоочват от болницата в Солсбъри, където е настанена жената.

Баща й Сергей Скрипал обаче остава в критично, макар и стабилно състояние. Двамата бяха отровени с нервнопаралитично вещество на 4 март. По последни данни най-вероятни те са били отровени пред дома на Скрипал, където концентрацията на използваното при атаката бойно вещество е най-висока.

Британското правителство обвини Русия за нападението, но Москва отрича. Заради случая Великобритания експулсират 23-ма руски дипломати. Москва отговори с изгонването на същия брой британски дипломати.

Редица държави по света също предприеха подобни действия. Русия обяви, че ще отговори по същия начин към всяка една държава, изгонила руски дипломати.

Вчера от Русия изгониха 60 американски дипломати и обявиха, че затварят генералното консулство в Санкт Петербург. Точно толкова бяха изгонените руски представители от САЩ, а Вашингтон затвори руското консулство в Сиатъл.

Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров обяви, че Русия свиква извънредна сесия на Организацията за забрана на химическите оръжия, защото работата й е да определи какво химическо вещество е било използвано за отравянето на Скрипал и дъщеря му, а "не да потвърди британските заключения".

Москва обвинява Лондон, че не им съдействат в разследването и не приема техните доказателства, че зад първата химическа атака на територията на Европа след Втората световна война стои именно Русия.