Русия отвръща на удара: Британските служби са отровили Скрипал

Свят

28-03-2018, 18:36

Снимка:

mid.ru

Автор:

Марияна Толева

Всичко от Автора

Външното министерство в Москва разпространява информация за химическа лаборатория във Великобритания

Лондон да докаже, че бившият руски агент Сергей Скрипал и дъщеря му не са отровени от британски медии. Това искат от руското външно министерство. "Анализът на всички обстоятелства показва, че британските власти не са заинтересовани от изясняването на истинските мотиви и откриването на извършителите на престъплението в Солсбъри и ни кара да мислим, че британските специални служби може да са съпричастни към него", се казва в изявлението на руското ведомство.

От там посочват, че ако не получат убедителни доказателства в противното ще смятат случая за покушение на руски гражданин, което е част от политическа провокация.

Нещо повече от външното министерство в Русия заявяват, че не е предоставена информация за дейността на британското тайно изследователско съоръжение в Портон Даун край Салисбъри, където са проведени химически изследвания. Не е предоставена и  информация за операция „Токсична кама“, която включва военни химически експерименти и е приключила малко преди отравянето на Скриптал, твърди Москва.

Нещо повече от Русия обвиняват Великобритания, че е доказала, че не може да опази живота на руските граждани на нейна територия и дават примери с убийствата на Александър Литвиненко, Александър Перепилични и Борис Березовски.

Сергей Скрипал е служил в ГРУ на Генералния щаб на Русия до 1999. През 2004 г. е задържан по обвинение в шпионаж в полза на британското разузнаване MI-6. По данни на Федералната слубжа за сигурност Скрипал е получил 100 хиляди долара от британската служба, за да не им предава информация от агенти на руските спецслужби. През 2006 г. Скрипал е осъден в Русия на 13 г. на колония в строг решим, лишаване от званията и държавните награди. Четири години по-късно Скрипал е помилван с указ на тогавашния президент Дмитрий Медведев. През 2010 г. като част от обмен на шпиони между САЩ и Русия Скрипал получава убежище във Великобритания.