ЕС предприема стъпки към създаването на Съюз за отбрана

Свят

28-03-2018, 16:14

Снимка:

Freeimages/ Søren Faurby

Автор:

Марияна Толева

Всичко от Автора

ЕС вече действа за създаване на Съюз на отбраната. За целта ЕК представи план за подобряването на военната мобилност в рамките на Съюз и извън него.

„Запазването на мира и гарантирането на сигурността на нашите граждани са най-важните приоритети на Европейския съюз. Улесняването на военната мобилност в рамките на ЕС ще ни позволи да предотвратяваме кризи по-ефективно, да изпълняваме нашите мисии по-ефикасно и да реагираме по-бързо при възникване на предизвикателства. Това ще бъде още една стъпка към задълбочаване на нашето сътрудничество на равнище ЕС, включително в рамките на постоянното структурирано сътрудничество — инициатива, която започна да действа официално неотдавна, както и на сътрудничеството с нашите партньори, като се започне с НАТО. За ЕС сътрудничеството продължава да е единственият начин да се действа ефективно в съвременния свят.“, коментира върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката Федерика Могерини.

Представеният план за действие се основава на пътната карта за военна мобилност. Комисията ще набележи частите от трансевропейската транспортна мрежа, които са подходящи за военен транспорт, както и необходимите за целта подобрения на съществуващата инфраструктура. Този план е част от поетия ангажимент на председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер за създаване на военен съюз в рамките на ЕС до 205 г.