И НАТО с реакция срещу Москва: Гони 7 руски дипломати

Свят

27-03-2018, 17:33

Снимка:

НАТО

Автор:

Марияна Толева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Още руски дипломати с „червен картон“ от Европа

Поведението на Русия има цена, категоричен е генералният секретар на организацията Йенс Столтенбер

И НАТО предприема действия срещу Русия заради отровеният агент Сергей Скрипал. От Алианса обявиха, че ще експулсира седем дипломати от руското представителство към организацията. Освен това НАТО е отказал акредитация на трима руски представители и е ограничил максималния размер на мисията до 20 души вместо досегашните 30. Това се случва за втори път. През 2015 г., след като замрази военното си сътрудничество с Русия, организацията обяви, че свива максималния ѝ размер от над 50 души до 30.

„Русия подцени единството на съюзниците, Москва не вярваше в решимостта ни да прилагаме икономическите санкции, Даваме ясно послание, че поведението на Русия има цена. С тези общи мерки руските възможности за шпионаж ще бъдат ограничени.“, коментира генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг.Въпреки това от НАТО продължават да търсят диалог с Москва, като се продължава и подготовката за нова среща Русия -НАТО.

Днешните мерки на НАТО са част от световната реакция на отравянето във Великобритания на бившия руски шпионин Сергей Скрипал. По данни на Алианса досега над 140 руски дипломати са били прогонени от над 25 държави.