ЕК ще ни помага в борбата с войната по пътищата

Общество

27-03-2018, 15:18

Снимка:

Freeimages/cylonka Bsg

Автор:

Марияна Толева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Нови и по-строги санкции за нарушителите на пътя

България с план за 3 млрд. лв. за по-голяма безопасност на пътя

ЕК планира да създаде единен фонд за пътна безопасност през периода 2020-2030 г. Това съобщи министърът на регионалното развитие Николай Нанков, който участва в международна конференция „Пътна безопасност: Нови технологии и добри световни и европейски практики“. ЕК стартира дебат по темата от май месец. За целта тя изисква информация от всяка страна-членка за това какви дейности ще бъдат предприети за по-голяма безопасност на пътя и какъв е необходимият за това ресурс.

България вече е готова със  своя доклад. Страната ни кандидатства за сумата от 3, 3 млрд. лв. От тях 2,6 млрд. лева са средства за пътна безопасност по съществуващите пътища и около 730 млн. лева са за тези, които се предвижда до 2030 г.- да бъдат изградени - автомагистрали, скоростни пътища. Около 8 хил. километра републикански пътища и 12 хил. километра общински се нуждаят от спешна цялостна рехабилитация. Освен това министър Нанков посочи, че с въвеждането на тол системата страната ни ще може да финансира голяма част от дейностите за ремонти и рехабилитация на пътната мрежа сама. Част от приходите ще са и за пътна безопасност. 

От 2011-2017 г. в България на пътя има 4615 убити и 60 904 ранени, обяви секретарят на Държавно- обществената комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата Алекси Кесяков.