Още руски дипломати с „червен картон“ от Европа

Свят

27-03-2018, 13:31

Снимка:

Freeimages/Alberto Villén

Автор:

Марияна Толева

Всичко от Автора

И Македония обяви, че ще експулсира руски дипломат заради отравянето на Сергей Скрипал

Европейските държави продължават да гонят руски дипломати заради отравянето на бившия руски агент Сергей Скрипал и дъщеря му във Великобритания. И Македония обяви, че ще експулсира един дипломат от Русия. От Скопие посочват, че действат в синхрон с член 9 на Виенската конвенция за дипломатическите отношения. Македонското министерство на външните работи подчертава, че използването на химическо оръжие за военни цели противоречи на международното право и това оказва влияние върху сигурността на всички страни.

Вчера стана ясно, че общо 14 държави от ЕС са решили да експулсират руски дипломати. Германия, Франция и Полша потвърдиха, че ще изгонят по четирима дипломати, които са свързани с разузнаването. Литва ще експулсира трима руски дипломати и ще забрани на 44 руснаци да влизат в страната. Чехия също гони трима дипломати от Русия. Дания, Холандия, Испания и Италия показват „червен картон“ на двама руски дипломати. Румъния, Финландия, Хърватия, Швеция, Норвегия и Унгария гонят по един. До всичко това се стигна, след като миналата седмица европейските лидери отзоваха посланика на Съюза в Русия. Тогава българският премиер Бойко Борисов посочи, че очаква различни държави-членки да предприемат отделни мерки. Той обаче подчерта, че България няма да гони руски дипломати.

Действия по изгонване на руски дипломати взеха и страни извън ЕС. Украйна експулсира 13 руски дипломати. САЩ гонят 60 руски дипломати и затварят руското консулство в Сиатъл. Белия дом обяви като „много нагло“ отравянето на Скрипал във Великобритания. Канада също ще обяви за персона нон грата четирима души. Австралия предприе също подобни действия.

Има обаче и държави, които подхождат по-умерено. Новият премиер на Словакия Петер Пелегрини обяви, че за експулсиране на руски дипломати не са достатъчни само обвинения, но и  неоспорими факти. Нова Зеландия обяви, че би искала да експулсира руски шпиони като ответна мярка на отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал, само че властите не могат да открият каквито и да е агенти на Москва.