В Евксиноград – Анкара и Брюксел обсъждат бъдещето на отношенията си

Часове преди срещата Ердоган категоричен – нямало да прави никакви отстъпки

Европейският съюз и Турция обсъждат бъдещето на двустранните отношения. В този час в резиденция Евксиноград край Варна Евролидерите и турският президент Ердоган водят тежки преговори по спорните теми между двата центъра – споразумението за мигрантите и добива на газ на кипърския шелф.

Градусът на напрежението беше вдигнат от турската страна още часове преди началото на срещата. На партиен форум в Трабзон Реджеп Ердоган заяви, че няма да допусне Западът да го поучава и няма да отстъпи пред европейските лидери.

„Западът се опитва да ни поучава, да ни дава съвети. Да ги остави за себе си.... За всичко имам видео документи. И без друго ще бъдем във Варна, подготвен съм и всичко ще им покажа. Ще бъдем непоклатими, никакви отстъпки няма да правим. Ще поставя във Варна въпроса за подкрепата, която ЕС оказва на терористите. Притесняват се, че вдигнахме БВП от 3400 долара на 11 000 долара на глава от населението. ЕС се пита накъде отива Турция - Турция върви по своя собствен път. Имаме работа за вършене. Много време ни карат да чакаме пред вратите им“, заяви той.

Освен това Ергоган предупреди, че за Варна тръгва подготвен и ще покаже доказателства за това, че ЕС подкрепя кюрдите, които Анкара смята за терористи.

Първи реакции след срещата се очакват след 21 часа. Подробности следете на сайта на „България утре“!