Близо половината от българите са готови да подадат ръка на бежанците

Общество

26-03-2018, 13:22

Снимка:

EBS

Автор:

Марияна Толева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Хванаха нелегални бежанци

Въпреки това 56% от респонтентите вярват, че бежанците на могат да се интегрират в обществото ни

45,4% от бълагрите са на мнение, че бежанците могат да се интегрират успешно в българското общество. Това показва проучване на Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) в България, проведено през декември 2017 сред 1010 респондента. Според данните близо половината от сънародниците ни или 55,2% биха помогнали на бежанците да научат език, а 24,6 на сто - да си намерят работа.

Въпреки това 56% от респонтентите вярват, че бежанците на могат да се интегрират в обществото поради културни или религиозни причини. Съществува и вярването, че бежанците не желаят да се установят в България, а целят да достигнат западни страни членки на ЕС

„Много българи имат страхове към бежанците и към това как интеграцията им ще повлияе на обществото. Голяма част от тези страхове се основава на неразбиране или погрешна информация. В същото време съм окуражен от заключението, че относително голяма част от населението подкрепя интеграцията и има желание да помогне на бежанците да станат пълноценна част от българското общество.“, коментира Матайс Льо Рут, представител на Върховния комисариат на ООН за бежанците в България.

През 2013, в началото на големия поток от бежанци, най-силните страхове на българите са били свързани със сигурността (72%), опасността от разпространение на болести (68%) и загуби на работни места. През 2017 доминиращите страхове са свързани със сигурността (60%) и културните и религиозни различия (48%).

50% от респондентите заявяват, че само бежанци от страни с военни конфликти, като Сирия, трябва да бъдат приемани в България. 15% смятат, че на хората, които са преследвани или са им нарушени човешки права в техните държави по произход, трябва да им бъде предоставена международна закрила.