Варна домакин на историческа среща Европейски съюз - Турция

Сред световните лидери, които идват в морската столица, са председателят на ЕП Жан Клод Юнкер, председателят на Европейския съвет Доналд Туск и президентът на Турция Реджеп Ердоган

Варна става домакин на историческа среща на върха днес. Резиденция „Евксиноград“ събира тази вечер лидерите на ЕС и турския президент Реджеп Тайип Ердоган. В срещата ще участват председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, председателят на Европейският съвет Доналд Туск.



Във връзка с посещението във Варна ще се затварят улици с оглед на движението на високопоставените гости.

Домакин на работната вечеря ще бъде министър-председателят Бойко Борисов. Срещата във Варна се смята за най-важната от процеса на председателството на България на ЕС, което София пое в началото на тази година.

Предстоящата среща между лидерите на ЕС и на Турция във Варна е необходима за нормализирането на отношенията между Съюза и Анкара. Това коментира българският министър-председател Бойко Борисов миналата седмица на среща с председателя на Европейския съвет Доналд Туск в Брюксел.

"Срещата във Варна е особено важна за диалога на ЕС с Турция", посочи пред БТА посланик Кристиян Бергер, ръководител на делегацията на ЕС в Турция. Той подчерта значението на българското европредседателство в диалога на Брюксел с Анкара, започнал преди една година.

"Имаме много малко отворени канали за комуникация и ми се иска да действаме с разум и отговорност. Очертава се много тежка среща с Турция във Варна", заяви българският премиер Бойко Борисов.

Както е известно, той бе главен инициатор за провеждането й. Разбира се, роля за това има и фактът на близостта в отношенията, установени между Борисов и Ердоган в последно време. Турският президент засвидетелства изключителен знак на уважение към Борисов, като лично присъства на церемонията по откриването на уникалната българска Желязна църква в Истанбул преди близо два месеца, подобен жест Ердоган досега не е правил за никой друг чуждестранен държавник, коментират наблюдатели.

Освен срещата с европейските лидери Ердоган и Борисов ще проведат двустранна среща, на която се очаква да бъдат обсъдени въпроси от двустранен и регионален характер, съобщиха от пресслужбата на турския държавен глава.

Министърът на външните работи Мевлют Чавушоглу, министърът по европейските въпроси и главен преговарящ с ЕС Йомер Челик, министърът по икономиката Нихат Зейбекджи и търговският министър Бюлент Тюфекчи ще придружават Ердоган във Варна.

Според Анкара основните въпроси, които ще бъдат обсъдени на срещата във Варна, са актуализация на Европейския митнически съюз, либерализация на визовите пътувания на турските граждани в европейските държави и придвижване на финансовата помощ за сирийските бежанци, както и отпушване на процеса по някои от преговорните глави за кандидатурата на Турция в ЕС.

Източник: chernomore.bg