Евролидерите съгласни, че е вероятно Русия да стои зад атаката срещу Скрипал

Европейският съюз отзова посланика си в Русия за консултации

Силно вероятно е Русия да стои зад атаката срещу Сергей Скрипал и дъщеря му. Около тази позиция се обединиха европейските лидери на състоящия се вчера и днес Европейски съвет. Посланикът на общността в Русия – Маркус Едерер, е отзован за консултации в знак на солидарност с Обединеното кралство.

Бившият руски шпионин и двоен агент Скрипал и дъщеря му Юлия са в критично, но стабилно състояние. Те бяха отровени с нервнопаралитично вещество. Според властите във Великобритания, където беше осъществена атаката, зад покушението стои Кремъл. От Москва отричат подобна връзка.

Според руската агенция ТАСС дискусията за вината на Русия е продължила повече от 5 часа, тъй като някои от страните-участнички, сред които Гърция, Кипър, Словакия и Италия, са били против категоричното посочване на виновник. В крайна сметка обаче е взето решението Общността да застане зад Великобритания и да се съгласи с обвинението срещу Москва.

Според непотвърдени информации някои страни от ЕС обмислят от отзоват дипломатите си Русия или да изгонят руските от страните си. Сред тях са Франция, Полша, Литва, Латвия и Естония.