Саркози: Нямат доказателства срещу мен

Свят

22-03-2018, 12:05

Снимка:

Скрийншот

Автор:

Габи Иванова

Всичко от Автора

Бившият френски президент официално е разследван за взимането на 50 млн. евро от Муамар Кадафи

Никола Саркози продължава да отрича категорично обвиненията, които му бяха повдигнати от френската прокуратура. Консервативният вестник Le Figaro излезе с обширен материал с предполагаемите обяснения, които бившият френски президент е дал пред разследващите власти.

Саркози беше задържан за повече от денонощие преди да официално да бъде обявено, че срещу него започва официално разследване за това, че е получил 50 млн. евро, с които е финансирал президентската си кампания през 2007 г. Според френски медии, Саркози е заявил пред разследващите, че стои пред тях „обвинен без материали улики“.

„Тази клевета превърна жувота ми в ад от 11 март 2011“, заявил 63-годишният Саркози според Le Figaro.

Саркози винаги е отричал обвиненията, отправени към него за първи път през 2011 г. от сина на бившия диктатор Муамар Кадафи – Саиф ал-Ислам. През 2016 г. проговори и ливанският бизнесмен Зиад Такиедин, който заяви, че в 10 години по-рано е доставил три куфарчета с либийски пари до екипа на Саркози.

Според френската правораздавателна система самият факт, че някой е подложен на „официално разследване“ означава, че магистратите са открили достатъчни обвинения за вината му. По всяка вероятност следващата стъпка ще бъде започването на съдебен процес.