Разбиха престъпна група за фалшиви документи и пари

Белезници и за банда за трафик на хора

Организирана престъпна група, която се е занимавала с фалшифициране на лични документи и пари, е била разбита при мащабна специализирана операция. Арестувани са седем души. Само на един от претърсените адреси са били открити банкноти на обща стойност 511 400 евро, съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.
Документите били ползвани от други престъпни групи за трафик на бежанци и мигранти. В пловдивска работилница са намерени множество фалшиви документи, включително български паспорти и лични карти, както и неистински турски, датски и испански паспорти. Операцията е проведена в няколко области на страната – Пловдив, Русе, Сливен и София. Тя, освен от Специализираната прокуратура и ГДБОП, е координирана и подпомагана от Европол, каза шефът на Специализираната прокуратурата Иван Гешев. И допълни, че в операцията участие са взели и чужди партньорски служби от САЩ, Доминиканската република, Испания и Албания.
В друга операция ГДБОП е неутрализирала организирана престъпна група за трафик на хора. Акцията е проведена на територията на Хасково, Кърджали и София. Задържани са били 18 участници в престъпната дейност. На седем от тях - български, турски и сирийски граждани, са повдигнати обвинения. На петима от обвиняемите е наложена постоянна мярка "задържане под стража", а на други двама - мярка за неотклонение "парична гаранция".