Преди снеготопенето - около 150 язовира в по-тежко състояние

Между 30 и 60 млн. ще струва на държавата стопанисването на язовир "Бели Искър"

Непосредствено преди началото на обилното снеготопене в началото на пролетта около 150 язовира в страната не са в добро състояние. Тревожната статистика беше представена от министъра на икономиката Емил Караниколов. Дейностите по възстановяването на потенциалните опасни съоръжения трябва да започне в кратки срокове. Преди това предстои създаването на специално държавно предприятие, което ще поеме грижата за онези язовири, чиято поддръжка общините не могат да си позволят.


Разчети колко ще струва това на този етап липсват. Не е ясно и колко водни съоръжения ще минат на държавна издръжка. Само сумата необходима за укрепването на язовир „Бели Искър“ е между 30 и 60 млн. лева.


Бъдещото дружество по всяка вероятност ще бъде под шапката на икономическото министерство. Съществува обаче и вариант това да е структурата, която се занимава с бедствия и аварии, съобщи министър Караниколов. А вече предмет на обсъждане е и създаването на подобно предприятие, което да поддържа проводимостта речните корита.