Цв. Цветанов: Европол действително се отвори към всички потенциални партньори

Успяхме да постигнем този значим политически консенсус

Европол действително се отвори към всички потенциални партньори. Това каза на пресконференция председателят на ПГ на ГЕРБ и шеф на Комисита по вътрешна сигерност Цветан Цветанов след откриването на Срещата на Съвместната група за парламентарен контрол (СГПК) на Европол, предаде агенция „Фокус“.

„Успяхме да постигнем този значим политически консенсус, за да можем да започнем и съответната работа, свързана с парламентарния контрол на Европол. Убеден съм, че със заложеното в многогодишното планиране, виждаме стратегическото партньорство със САЩ. Виждаме какви са акцентите в партньорството на Европол с Близкия Изток, Северна Африка и Западните Балкани, които са част от Европа. Всички знаем, че най-важното за Западните Балкани е евроатлантическата ориентация“, заяви Цветанов.

По думите му ако Европол и държавите-членки не са активни, ако тези приоритети, които изцяло кореспондират и с Берлинския процес, не постигнат необходимия ефект, това означава, че Европа ще има бели полета, а този вакуум ще бъде запълнен от други геополитически партньори или противници.

„Европол действително се отвори към всички потенциални партньори, за да можем да споделяме значима информация и да се правят правилните анализи със съответните препоръки. Убеден съм, че с това, което предстои да направи Европол в предстоящите години, ще може да гарантираме сигурността на ЕС и да боравим с много повече анализи“, каза още Цветан Цветанов.