Над 80 случая на кореспонденция между деца и педофили през 2017г.

Общество

19-03-2018, 10:34

Снимка:

bnt.bg/кадър

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

ГДБОП: Над 80 случая на комуникация между педофили и деца са разкрити през 2017г.

Знаят ли родителите кой дебне децата им в мрежата?

Възрастовата граница, на която децата започват да влизат в интернет, непрекъснато пада. Опасностите за тях са тормоз от връстници, порнография или контакт с педофил в по-тежки случаи. По данни на ГДБОП за 2017 г. са регистрирани над 80 случая на кореспонденция между деца и педофили. Тази тема в ефира на БНТ коментира експертът Владимир Тулев.

"Няма уникална панацея къде дебнат педофилите. Истината е, че където има деца, там има и педофили. Различни са местата, където могат да осъществят контакт с децата. Все нови и нови са приложенията, които излизат всеки ден. Снапчат е едно такова приложение, което е за чат комуникация, но предлага и възможностите за обработка на снимки. То плени своите потребители с уникалността да изпращат снимки с определена времетраеност. След 5-10 секунди снимката изчезва, но тук стои опасността педофилът да направи скрийншот. Това беше начинът, с който те успяваха да излъжат децата. "Прати ми снимка, която след 5 секунди няма да съществува." Създавайки такъв материал жертвата започва да бъде изнудвана да се показва отново и отново", коментира експертът.

Експертът от Международната академия по киберразследвания коментира още, че отговорът е в говоренето, знаейки какви са опасностите и елементарни съвети. "Например, никога не трябва да се доверяваш на човек, с който си се запознал само преди секунди в интернет.", каза Тулев. По думите му, никога не трябва да се дава информация, която разкрива детайли за теб. Според специалиста популярните снимки селфи са много опасни, защото детето не осъзнава, че на заден фон може да издаде личен адрес, номер или друга информация за него.

Според Тулев превенцията е работата чрез големи групи от деца, работя в цял клас и на второ място - работата с родителите. "Засилване на връзка родител - дете, когато родителят насърчава детето заедно да откриват интернет, така ще може да се следи детето по-лесно.",, каза още той.