М. Ненков: Незаконните схеми в болниците са прости - bulgaria.utre.bg

М. Ненков: Незаконните схеми в болниците са прости

19 март 2018, 09:54 | Дани Стоянов
  • Снимка:
    nova.bg/кадър

Виновните трябва да бъдат наказани „тежко и шумно”

„Незаконните схеми в лечебните заведения не са чак токова сложни и хората, които ги правят не са чак толкова умни, за да не може един читав прокурор да ги разкрие”. Това каза в ефира на Нова Телевизия бившият министър на здравеопазването д-р Мирослав Ненков.

Той обаче призна, че е скептичен относно резултатите от започнатите от държавното обвинение проверки. В петък бе обявено, че такива ще се извършат в „Пирогов”, болниците в Попово, Благоевград, Русе, Велико Търново, Кърджали и Университетската в Бургас.

„Виновните за незаконните дейности в лечебните заведения трябва да бъдат наказани шумно и тежко, за да покаже нашето общество, че има нетърпимост към тези неща”, каза още д-р Ненков.

Той коментира и разкритията на прокуратурата за договори, сключвани между държавни или общински болници с частни, въпреки че осъществяват една и съща дейност.

„Това е все едно у вас да дойде да живее някой, когото да храните, да му купувате и тоалетната хартия дори и той да ви плаща наем от 1.50 лева”, каза ексминистърът.

Той е категоричен, че тази незаконна дейност е извършвана с разрешението от някой министър. „Има един феномен в системата на здравеопазването: когато дойде някой нов министър, той има усещането, че това е началото на МЗ. Не знам как може да се излекува това”, коментира д-р Ненков.

„Колкото и да се величаем в този край на света, ние сме си едни селяни и всеки познава някого си. Когато започне да ми изстива мястото, аз си казвам: „Ще се обадя на батко, свако, шуранайка. Той или тя ще намери друг, който да се обади на директор на болница и ще му каже да ми направи една лабораторийка, макар че не ставам за нищо”, заключи бившият здравен министър.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета
 
 


Снимка на деня:

Снежен поздрав от ВТУ
Снежен поздрав от ВТУ