Евродепутат: Хората имат право да чуят резултатите от работата на свободни медии - bulgaria.utre.bg

Евродепутат: Хората имат право да чуят резултатите от работата на свободни медии

19 март 2018, 09:45 | Дани Стоянов
  • Снимка:
    bnt.bg/кадър

Великобритания е ключова фигура в европейската и световна сигурност

Европол трябва да се включи на терен в убийствата на разследващите журналисти Ян Куциак в Словакия и Дафне Галиция в Малта. Настояването за това е на испанския евродепутат Агустин Диаз де Мера от комисията LIBE - тази по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент. Г-н Диаз де Мера е и бивш директор на испанската полиция. Той беше гост в ефира на БНТ.

Агустин Диаз де Мера: "Ние сме тук, за да отговорим на чл. 88 на правилата на Договора за функциониране на ЕС. А той казва - Европол трябва да се контролира от националните парламенти и ЕП. Това придава по-голяма легитимност на въпросната агенция. Твърде вероятно днес ние ще стигнем до споразумение за остановяване на правилата за контролиране на Европол."

"Той каза още, че сам е внесъл този правилник и е гласът, който дава юридическа сила на Европол. Като вносител на правилника съм се стремил да предложа норми, които да предложат този контрол", каза Диаз де Мара.

"Евродепутатът призова за закрила на разследващите журналисти, тъй като гражданите имат право да чуят резултатите от работата на свободни медии. Когато става въпрос за убийства, които обхващат две или повече държави членки, това е компетенция на Европол", допълни той.

"По отношение на сигурността след Брекзит, Диаз де Мера каза, че Великобритания е ключова фигура в европейската и световна сигурност. Ние трябва да установим гъвкави потоци на сътрудничество - полицейски и законови, абсолютно задължително е това", призова евродепутатът.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета