Почитаме св. мъченици Хрисант и Дария - bulgaria.utre.bg

Почитаме св. мъченици Хрисант и Дария

19 март 2018, 07:41 | Дани Стоянов
  • Снимка:
    flickr

Имен ден имат Дария, Дарина, Дарин и Найден

Днес е ден на св. мъченици Хрисант и Дария, които били жестоко измъчвани и пребити с камъни заради Христовата вяра. Но тъй като по нашите земи името Хрисант не е разпространено, остава само Дария и нейните производни: Дарин, Дарина.

Странно защо са решили, че и Найден има имен ден днес. Най-вероятно се свързва с факта, че навремето най-често Найден са били наричани подхвърлените пред вратата или случайно намерените деца.

Това е бил основният разпространен начин сред по-бедните слоеве, да дадат детето, за което не могат да се грижат за осиновяване. Обикновено са оставяли децата пред вратата на по-заможни хора, или на такива, за които се знае, че нямат деца и ще се зарадват. Богатите или бездетни християни са считали това като дар от Бога и са приемали детето. Разбира се на никого не му е хрумвало да убие детето или да го препрати на държавата. И затова то е оставало в дома, като дар от Бога.

Всяко дете е дар от Бога и затова всеки има повод да празнува. Днес, ако Дария, Дарин, Дарина и Найден са в добро настроение може да почерпят. А пък ако има около нас хора с такова име, нищо няма да ни стане да ги поздравим и да се опитаме да ги зарадваме и да направим денят им по-красив. Не са ли затова именните дни – хората да се зарадват, че са живи, че някой им е дал такива хубави имена и да се замислят за значението им. Днес е ден на даровете. Дарете някого с нещо.

Според православния календар днес празнуват Дария, Дарин, Дарина и Найден.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета