България на трето място в класацията за покачване на индекса на щастие - bulgaria.utre.bg

България на трето място в класацията за покачване на индекса на щастие

16 март 2018, 15:10 | Дани Стоянов
  • Снимка:
    pexels

Оценката за всяка страна се изготвя по скала от нула до десет и е на база анкети с граждани за усещането им за щастие

България заема трето място в класацията за най-бързо покачване на индекса на щастие при сравнение на числата от периодите 2008 – 2010 и 2015 – 2017 година. На първо и второ място са съответно Того и Латвия. Това показват данни от шестото годишно издание на Световния доклад на щастието, публикуван от екип на ООН.

Въпреки бързите темпове на покачване на индекса на щастие България продължава да се намира ниско в класацията, като заема позиция 100 от общо 156 държави, далеч след останалите членки на Европейския съюз, както и някои нации от Африка и Средния изток като Сомалия, Нигерия и Ливан.

Оценката за всяка страна се изготвя по скала от нула до десет и е на база анкети с граждани за усещането им за щастие, както и анализ на експертите доколко различните икономически и социални показатели обясняват резултата. Определящи за оценката на България например са социалните помощи, брутния вътрешен продукт на глава от населението и очакваната продължителност на здравословен живот. Така коефициентът на страната достига 4.933 за 2018 г. За сравнение – начело на класацията застава Финландия с резултат 7.632, следвана от Норвегия (7.594) и Дания (7.555), а на дъното са Бурунди (2.905), Централноафриканска република (3.083) и Южен Судан (3.254).Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета