К. Ананиев: Нямам притеснение за проверките на прокуратурата - bulgaria.utre.bg

К. Ананиев: Нямам притеснение за проверките на прокуратурата

16 март 2018, 14:31 | Дани Стоянов
  • Снимка:
    Министерство на здравеопазването

Според здравния министър в страната няма болница, която да е в състояние на фалит

Нямам притеснение за проверките на прокуратурата в УМБАСМ „Н. И Пирогов“ – следващата седмица ще влезем там с конкретен оздравителен план. Това каза пред журналисти министърът на здравеопазването Кирил Ананиев във връзка с образуваното от Софийска градска прокуратура досъдебно производство за безстопанственост в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“.

Според здравния министър предвиденият план ще подобри финансовото състояние и ще оптимизира разходите и структурите в УМБАСМ „Н. И Пирогов“. „Болницата има нужда от преструктуриране на отделенията. Има четири хирургии, четири ортопедични отделения – ненужни структури, ненужни началници и управленски персонал“, каза Кирил Ананиев. Попитан дали ще се съкращават началници на отдели, министърът призова това да не се приема като съкращаване, а оптимизиране на отделенията. „Това означава по-малко административни разходи и повече разходи за лечение на хората“, заяви министър Ананиев.

По думите на министъра на здравеопазването няма болница, която да е в състояние на фалит. Ананиев припомни, че са направени оздравителни планове на всички болници. „Те се изпълняват и след всеки месец финансовото им положение се подобрява“, заяви министърът.

„Не се обмисля смяна на директори в 7-те разследвани от прокуратурата болници, тъй като не се е доказала вина“, каза още Ананиев. Той поясни, че Министерство на здравеопазването е подало необходимите данни какви са щетите и прокуратурата ще ги прецени.

„Това е работа на прокуратурата. Когато има такива сигнали, тя е длъжна да действа. Когато докаже съответни резултати, ще се вземат и съответните законодателни и съдебни решения“, каза министърът на здравеопазването.

На въпрос дали е заровил томахавката с управителя на НЗОК проф. Камен Плочев, Кирил Ананиев каза: „Проф. Плочев го уважавам като един прекрасен специалист и човек. Може би в един момент не прецени добре какви трябва да му бъдат отношенията с мен и сбърка“, допълни министър Ананиев.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета
 
 


Снимка на деня:

Снежен поздрав от ВТУ
Снежен поздрав от ВТУ