Е. Радев: Има много модели за избягване на данъци в рамките на ЕС - bulgaria.utre.bg

Е. Радев: Има много модели за избягване на данъци в рамките на ЕС

16 март 2018, 10:08 | Дани Стоянов
  • Снимка:
    bnt.bg/ кадър

Новосформираната европарламентарна комисия ще наблюдава и случаите на двустранни споразумения за избягване на данъци

"Има много модели за избягване на данъци в рамките на ЕС", каза пред БНТ евродепутатът от ЕНП Емил Радев.

Радев е член на новата специалната комисия в Европейския парламент във връзка с финансовите престъпления и отклоненията на данъчното облагане и избягването на данъци.

"Често тези модели са свързани с територии на държави от ЕС, които са отвъдморски, или територии на Великобритания извън континента и се ползват с различни данъчни привилегии. Под наблюдение ще бъдат, защото съществуват много практики за избягване на данъчно облагане, свързани с държави, включени в "черния списък" на ЕС, които не му сътрудничат както в борбата с прането на пари, така и избягване на данъчни измами. Комисията ще се занимае с тези списъци и как в тях се включват и изключват държави. Оказва се, че все още няма ясни критерии за това", обясни евродепутатът.

"Правилното е", обясни Радев, "ако изпълняваш дейността си в Евросъюза, а регистрацията ти е в офшорна зона, в трета страна, не би било нарушение, ако спазваш данъчния режим в ЕС".

"С други думи там, където се извършва реално дейността, там откъдето се формират печалбите."

Емил Радев допълни, че новосформираната европарламентарна комисия ще наблюдава и случаите на двустранни споразумения за избягване на данъци, противоречащи на общата европейска данъчна политика.

Той визира политиките на дадени държави, които дават постоянно пребиваване или гражданство срещу определени данъчни преференции на лицата, които инвестират в тях.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета