Ц. Цачева: Неоправдани са страховете от предложените промени в НK - bulgaria.utre.bg

Ц. Цачева: Неоправдани са страховете от предложените промени в НK

16 март 2018, 09:41 | Дани Стоянов
  • Снимка:
    nova.bg/ кадър

Според нея не е добра практика от конкретен повод да се тръгва към промяна в законите

"Известно ми е, че има съпротива срещу предложените от нас промени в Наказателния кодекс. Но няма пречка в НС и правната комисия отново да се преценят тези становища". Това заяви за Нова Телевизия правосъдният министър Цецка Цачева.

Тя коментира предложените от правосъдното министерство промени в Наказателния кодекс, отнасящи се до корупцията в публичния и частния сектор. Проектът, който вече беше внесен за обсъждане в Народното събрание, предизвика остри реакции. Според критиците, той ще позволи всеки длъжник да бъде третиран като престъпник, а властта влиза във война с пазарната икономика и правата на частния бизнес.

"Страховете са неоснователни. Законопроектът е предложен в изпълнение на анализа, извършен от международни пркурори за функционалността и организацията на българската прокуратура", поясни Цачева.

Тя цитира доклада, според който: "Чл. 282 от НК трябва да се преразгледа, тъй като нарушението или злоупотребата със служебно положение не се прилага за длъжностни лица в търговски дружества и други подобни. Корупционните престъпления следва да се пролагат за длъжностните лица в частния сектор, например банките, по същия начин, по който се прилага за длъжностните лица в публичния сектор и държавните институции".

"Не е вярно, че всяко неизпълнение на договор, произтичащ от граждански оборот, от пазарни взаимоотношения, ще бъде предмет на предложените реакции. Става дума само за едновременното изпълнение при две условия: пряк умисъл и значителни вреди, които произтичат от това деяние", категорична беше тя.

Цачева изказа мнение за казуса с пловдивския лекар, застрелял крадец, и последвалото искане за промяна на законодателството. Според нея не е добра практика от конкретен повод да се тръгва към промяна в законите.

„В този конкретен пример държавата е длъжна да реагира, но само с промяна в действащите закони не бихме постигнали голямата цел, която е домовете на гражданите да бъдат надеждно защитени”, изтъкна тя и допълни, че на първо място трябва да се вземат мерки срещу битовата престъпност.

„Съставена е работа група към Министерството на правосъдието”, уточни тя, като допълни, че поканените представители на ВСС, главната прокуратура и няколко неправителствени организации са отказали да се включат в групата с аргумента, че сегашните закони функционират достатъчно добре. Засега представители са изпратени от ВКС и Висшия адвокатски съвет.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета
 
 


Още новини от Политика