Борисов: С Курц имаме еднакво разбиране за опазването на външните граници

Курц: Няма друга държава в Европа като България, която е инвестирала толкова за външните граници

„Няма държава в Европа, която е инвестирала толкова усилия по опазването на външните граници“, каза австрийският канцлер Себастиан Курц за България след срещата си с премиера Бойко Борисов.

„Много се радвам, че съм гост. Радвам се, че съм в България за първи път във функцията си на федерален канцлер на Австрия. От години работим много добре с г-н Борисов. Радвам се, че имахме възможност да постигнем добри резултати. Благодаря за силното представяне на България по време на председателството на ЕС“, подчерта Курц.

„Имаме много подобно отношение към важните за ЕС въпроси и ще използваме председателството да направим Европа по-силна, да работи повече по големите въпроси, а малките да остави на отделните държави“, заяви Курц. По думите му са на едно мнение, че най-сериозната област е сигурността.

„Там е необходима съвместна работа по отношение на спирането на миграцията. Благодаря на България, особено на теб, приятелю, за това, че с такава настойчивост се наложи да се спре мигрантската вълна до голяма степен. Важно е за всички нас, държавите от Западните Балкани да бъдат подкрепени по пътя си към Европа. Това е в интерес на държавите около тях. Радваме се, че имаме възможност да подкрепим България да бъде приета в шенгенското пространство“, каза още той.

„Твърде рано е за присъединяването на Турция към ЕС“, заяви Себастиан Курц.

„В начална фаза се намираме на преговорите за финансовата рамка. Вероятно една година ще ни отнеме. Ние като държава, която е платец в ЕС, искаме да видим едно по-рационално разходване и съответно пропорционалност в разходите. ЕС ще стане по-малък след излизането на Великобритания и затова трябва да бъдем по-ефикасни в харченето. Огромен е нашият интерес. Външните граници са една от темите, която населението на Европа с право очаква ЕС да се прояви. Радвам се, че премиерът ми разказа как по отношение спирането на нелегалната миграция от Турция – работят изключително добре“, заяви той.

По думите му е важно да се сътрудничи с Турция по такива теми. „Имаме ясно отношение към присъединяването на Турция към ЕС – това е твърде рано“, подчерта той.

„При срещите ми с Ангела Меркел, Марк Рюте, Виктор Орбан, пред тях винаги съм казвал, че 2018 г. трябва да се разглежда като българо-автстрийско председателство по основните теми, защото нито можем да започнем и да завършим за 6 месеца процес като Западните Балкани, нито охраната на външните граници, нито всички общо теми и решения, които трябва да вземем по Дъблинско споразумение, кохезионна политика и всичко останало“, обясни Борисов.

„Благодаря за оценката, подкрепата, желанието да помагаш по опазването на външната граница. С нашите коалиционни партньори положихме много усилия. Факт е, че всички в Европа оценяват това, което не ние, а държавата България, тук може и опозицията да се чувства горда, е направила така, че всички да оценяват усилията, които сме положили. Имаме към момента 0 мигрантски натиск“, каза още българският премиер.

Бойко Борисов допълни, че е информирал Курц, че на срещата на 26 март във Варна между Ердоган, Туск, Юнкер и България има поставена една единствена цел. „Продължаване на действията по споразумението, за да може тези над 3 млн. мигранти да останат в Турция, за което да си платим, но да предпазим Европа от тази мигрантска вълна“, поясни той.

„Темета, по която имаме еднакво разбиране, е опазването на външните граници, за да можем да ги опазим така, че европейското население да е спокойно, но и да покажем своята хуманност към света. Сиреч тези, които бягат от войни, могат да влизат през КПП-тата, да се грижим за определен период от време, след това да се върнат в хот спотовете или населените си места, откъдето са дошли за възстановяване на държавите си“, коментира Борисов и добави, че през това време дипломацията трябва да направи всичко възможно тези касапници да престанат.

„Европа на практика се явява единственият поемащ пасивите континент от всичко това, което се случва на 1500 км от тук“, добави още българският премиер.