Борисов се срещна със зам.-председателя на ЕК Марош Шефчович - bulgaria.utre.bg

Борисов се срещна със зам.-председателя на ЕК Марош Шефчович

15 март 2018, 14:09 | Дани Стоянов
  • Снимка:
    пресцентър МС

Премиерът подчерта значимостта на изграждането на газовия хъб „Балкан“

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна със заместник-председателя на Европейската комисия Марош Шефчович, предаде правителствената пресслужба.

В контекста на ключовия приоритет на българското председателство, свързан с европерспективата на Западните Балканите, българският премиер очерта напредъка по инициативите за увеличаване на междусистемната свързаност на региона. Изразено беше общо мнение, че насърчаването на регионалното сътрудничество и енергийната интеграция на региона са важни за установяването на сигурна, добре функционираща и достъпна енергийна система.

Борисов подчерта и значимостта на изграждането на газовия хъб „Балкан“, който е част от политиката за интегриране и развитие на свободен и конкурентен газов пазар в Югоизточна Европа. Премиерът посочи, че чрез този балкански проект ще бъде гарантирана либерализацията на енергийните пазари и ще има достъпна енергия за потребителите.

По време на срещата си с Марош Шефчович министър-председателят посочи също, че като ротационен председател на Съвета на ЕС България ще продължи действията си за постигане на стабилен Европейския енергиен съюз и положителни резултати по приоритетните теми в областта на енергетиката.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета