КЕВР: Парното и топлата вода няма да поскъпват от април

Общество

15-03-2018, 07:12

Снимка:

nova.bg/ кадър

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

КЕВР: Сделката за ЧЕЗ няма да повиши цената на тока

КЕВР е готова да предостави резултатите от проверките на електроразпределителните дружества

Парното и топлата вода няма да поскъпват от април. Това заяви по БНР председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов.

„Повишение на цената на природния газ под 5 процента не дава никакво нормативно основание Комисията за енергийно и водно регулиране да променя цената както на топлинната енергия, така и на високоефективната енергия, произвеждана по комбиниран начин“, каза той.

"Освен това Комисията за енергийно и водно регулиране е готова да предостави резултатите от проверките на електроразпределителните дружества, в това число и на ЧЕЗ- България", съобщи Иванов, след като в парламента беше създадена временно анкетна комисия за проучване на фактите около приватизацията и предвидената продажба на ЧЕЗ- България.

"Дружествата са проверени и миналата година, преди регулаторът да определи цените", посочи той.

„Проверихме в каква степен през първите две години на регулаторния период трите разпределителни дружества изпълняват своята инвестиционна програма. Оказа се, че изпълнението е между 65 и 70 процента, поради което ние намалихме исканията на тези разпределителни дружества за следващата, трета година от регулаторния период. По тази причина реално нямаше увеличение нито на цената за достъп, нито на цената за пренос от тези дружества“, заяви Иванов.