Последовател на Земан класира Рома на четвъртфинал в КЕШ/ШЛ

Треньорът на "вълците" Еузебио ди Франческо изповядва офанзивен футбол

Рома се класира на четвъртфинал в КЕШ/ШЛ след като отстрани Шахтьор. В Украйна първата реща завърши 2:1 за тима от Донецк. На реванша на "Олимпико"  римските "вълци" победиха с 1:0 след отличен голов пас на Стротман и попадение на Един Джеко.

За последно Рома бе на четвъртфинал в Шампионската лига през сезон 2007/2008. Тогава на осминафинал италианския тим победи два пъти Реал с по 2:1. На четвъртфинал губи от бъдещия носител на Купата Манчестър Юнайтед с 0:2 и 0:1. На финала в Москва "червените дяволи" победиха Челси след дузпи. Тази година финалът е в Киев.

Дали сега, който се падне на четвъртфинал с Рома ще спечели Шампионската лига? Или Рома ще сбъдне дългогодишна мечта да стане европейски клубен шампион. През 1984 на финал в Рим Рома загуби на дузпи от Ливърпул. Тогава за първи път вратар танцуваше по голлинията. Голкипърът на мърсисайдци Брус Гробелар правеше танцови стъпки по голлинията за да обърка изпълнителите на дузпи.

През този сезон голяма заслуга за  възхода на Рома, който се видя и при победата в Серия А като гост на Наполи с 4:2, има наставникът Еузебио Ди Франческо. Роденият в Пескара треньор играе за Рома от 1997 до 2001 година и става шампион на Италия с "вълците" през същата 2001 година под ръководството на митичния треньор Фабио Капело. В състава са Франческо Тоти и Габриел Батистута.

Но изповядването на офанзивен футбол Ди Франческо попива от своя треньорски модел Зденек Земан, който е наставник на отбора в първия си период от 1997 до 1999 година. Втория период на Земан начело на Рома е през сезон 2012 до 2013 година.
Предишният отбор на Ди Франеско като треньор е  Сасуоло, където е наставник от 2012 до 2017 година. И от есента на 2017 година застава начело на "вълците" като замества отишлия в Интер Лучано Спалети.

Наскоро Ди Франческо сподели свое виждане за футбола: "когато се праваят два паса по хоризонтала,това вече е много". Ди Франческо иповядва повече от директен футбол и той е смятан за един от новото поколение италиански треньори.