Новите камери на КАТ снимат по няколко нарушителя едновременно

Устройствата вече засичат кой точно автомобил на снимката е с превишена скорост

Новите преносими камери срещу високата скорост, всяка от които струва 30 хиляди евро, вече са на пътя. Едно от най-големите техни предимства е, че работят прекрасно в няколко ленти и може да заснемат едновременно двама или трима нарушители.

„Досега снимките с повече от един автомобил ги смятахме за невалидни, тъй като не можехме да докажем кой от тях е с превишена скорост”, обясни за БиТВ Росен Рапчев, началник сектор „Контрол на пътното движение” към Главна дирекция „Национална полиция”.

По думите му за миналата година от стационарни и мобилни камери са заснети общо 490 000 нарушения. "От тях близо 97 000 са били невалидни поради това, че не можем да установим кой автомобил е нарушителят", посочи Рапчев. Това обаче се променя с новите устройства.

"Камерите разпознават регистрационните номера – както български, така и чужди. Много по-лесна е последващата обработка на нарушенията", допълни Рапчев.

Камерата може да бъде монтирана както отстрани на пътя, така и на мостове. Устройството може да работи минимум 5 часа. След приключване на работата чрез инсталирана в устройството сим карта данните се изпращат в централната база данни в МВР. „Няма възможност за манипулация, полицаят не сваля ръчно нарушенията, те се изпращат автоматично”, подчерта Рапчев.

„И при дъжд, и при сняг работят прекрасно, дори при по-слаба видимост също разпознават добре регистрационните номера”, увери той.

Новите камери няма да могат да се засичат от антирадарите, уверяват още от полицията.