К. Ципов: Частните охранителни фирми имат само превантивни дейности - bulgaria.utre.bg

К. Ципов: Частните охранителни фирми имат само превантивни дейности

14 март 2018, 09:56 | Дани Стоянов
  • Снимка:
    bnt.bg/ кадър

МВР трябва да осъществява адекватен контрол на частните охранителни фирми

Темата за промените в Закона за частната охранителна дейност коментира в ефира на БНТ Красимир Ципов, зам.-мин. на вътрешните работи. Според него няма основания за противоконституционност, нито гражданите трябва да имат такива притеснения. Той уточни, че става дума за т.нар превантивна дейност - осигуряването на опазването на обществения ред чрез наблюдение, системи от видеонаблюдение, контрол и осигуряване за реакция чрез мобилни патрули. "Става дума за защита на имущество, население от противоправни посегателства, това не означава на всяка цена при наличие на извършено престъпление", допълни Ципов.

"Законът за частната охранителна дейност и сега действащия също предвижда така възможност - охрана на имущество, охрана на обекти. Това, че в новия закон бяха записани текстове във връзка с охраната на урбанизиране територии, по никакъв начин не се разграничава от всички други видове охрана съгласно новия закон. Идеята на тази разпоредба беше да се даде възможност на кмета на общината, ако прецени, да проведе една процедура по Закона за обществените поръчки след решение на Общинския съвет, с който да му даде такова разрешение и да се сключи такъв договор. По смисъла на закона "урбанизирана територия" е селищно образувание в рамките на едно населено място или ограничено от това населено място, територия, ограничена от това населено място, където може да има различни видове обекти - частна, държа собственост. Идеята е да се осигури опазване на обществения ред, но по никакъв начин не следва да се говори за отстъпление от страна на държавата", обясни зам.-министърът.

Той уточни още, че МВР трябва да осъществява адекватен контрол на частните охранителни фирми. По-късно той подчерта, че общата щатна численост на МВР е под 50 хил., а охранителните полицаи и жандармерията са около 15 хиляди по щат.

"Охранителна дейност, осъществяван от охранителни фирми, следва да се разбира като осигуряване на условия за сигурност на гражданите чрез т.нар превантивни дейности - мониторинг, видеонаблюдение, осигуряване на реакция. В никакъв случай не може да се касае за един пълен пакет правомощия, свързани с предотвратявания, пресичане или разследване на престъпления", каза Ципов.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета