Президентът: Нашите „Специални сили“ заслужават специално отношение

Румен Радев посети днес 68-а бригада „Специални сили“ по повод 75 години от създаването на Парашутната дружина

„Към нашите „Специални сили“ трябва да има специално отношение. Тук служат българи, за които понятията дълг, чест, професионализъм не са просто думи, а ежедневие, затова трябва да направим всичко необходимо те да изградят способности, от които България има нужда“. Това заяви президентът и Върховен главнокомандващ на въоръжените сили Румен Радев, който посети днес 68-а бригада „Специални сили“ по повод 75 години от създаването на Парашутната дружина.

На 18 март 1943 г. с писмо на началника на Въздушните на Негово Величество войски генерал-майор Димитър Айранов е разпоредено да се сформира Парашутна дружина, с което се поставя началото на парашутните поделения в Българската армия.

Румен Радев беше категоричен, че българските специални сили са стратегическо оръжие в състава на въоръжените ни сили. „Социалният статус на българските военнослужещи трябва да бъде издигнат на нивото, което те заслужават“, заяви президентът.

В района на бригадата в Пловдив президентът Радев беше посрещнат с военен ритуал и прие строя на почетния караул. На полигона по въздушно-десантна подготовка Румен Радев и гостите наблюдаваха демонстрация на бойни възможности и способности от различни формирования на бригадата.

В присъствието на държавния глава бяха демонстрирани статичен показ на въоръжение, ръкопашен бой, тактически умения.

Сред гостите, които присъстваха на събитието, бяха началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев, Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай.

По-късно през деня Румен Радев се срещна с командния състав, офицери и сержанти от 68-а бригада „Специални сили“.  Командирът на 68-а бригада „Специални сили“ бригаден генерал Явор Матеев връчи на президента Радев почетен плакет.