ООН не успява да наложи примирие в Сирия - bulgaria.utre.bg

ООН не успява да наложи примирие в Сирия

13 март 2018, 07:53 | Дани Стоянов
  • Снимка:
    wikimedia

Резолюция за 30-дневно примирие беше приета още в края на февруари

САЩ предложиха в Съвета за сигурност на ООН резолюция за 30-дневно прекратяване на огъня за Дамаск и предградието Източна Гута, което се владее от бунтовници и е обстрелвано от правителствената армия, предаде БНТ.

Американската посланичка Ники Хейли предупреди, че ако ООН не успее да наложи примирие, страната ѝ е готова да действа и сама.

Руският посланик Василий Небензя каза, че сирийското правителство има право да отстрани заплахите за безопасността на своите граждани. Той нарече предградията на Дамаск "гнезда на тероризъм".

Резолюция за 30-дневно примирие беше приета още в края на февруари. Тогава Русия посочи, че това няма да стане без договорка между войващите страни.

Огънят не е прекратен, информира днес генералният секретар на ООН Антониу Гутериш. За близо 400 000 жители на Източна Гута, това означава лишения, страдания и смърт под нестихващи бомбардировки. Районът е под обсада вече пета година. Наскоро се провалиха дори опити за установяване на кратко хуманитарно примирие.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета