М. Габриел: ЕС няма да има инстанция за противодействие на фалшивите новини

Повечето европейци виждат фалшивите новини като заплаха за демокрацията

Не предвиждаме единна инстанция за противодействие на фалшивите новини, въвеждане на цензура или обособяване на "министерство на истината". Това заяви еврокомисарят по цифровизацията Мария Габриел на пресконференция при представянето на доклад на експерти за борба с дезинформацията, предава БТВ, цитирайки БТА.

Габриел отбеляза, че на основата на доклада на 25 април се предвижда Европейската комисия да представи предложения, свързани с разпространяването на подвеждаща или невярна информация. По нейните думи сред основните цели са осигуряването на повече прозрачност за източниците на информациите и финансирането на средствата за информация.

Еврокомисарят добави, че необходимите стъпки трябва да бъдат предприети бързо, още повече, че до изборите за Европейски парламент догодина остават едва 15 месеца. "Решенията са възможни, трябва спешно да действаме", добави тя.

Габриел уточни, че повечето европейци виждат фалшивите новини като заплаха за демокрацията и повод за уронване на доверието в медиите. "Резултатите от проучването на общественото мнение, според които 90 на сто от европейците са се сблъсквали с фалшиви новини, са тревожни", коментира еврокомисарят.

От ноември досега ЕК е получила близо 3000 сигнала за умишлена дезинформация, свързана особено с повлияването на изборния и миграционния процес.