Зам.-министър Ваня Колева поздрави участниците в Университетските зимни игри и Зимен университет 2018

Новият Закон за физическото възпитание и спорта ще даде тласък за развитието на студентския спорт

Заместник-министърът на младежта и спорта Ваня Колева и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева присъстваха на откриването на юбилейното 10-о издание на Университетските зимни игри и Зимен университет 2018 в Боровец (11-15 март).
В събитията участват повече от 300 студенти, представители на спортни и студентски клубове и организации. Организатори са Асоциация за университетски спорт „Академик“ и Националното представителство на студентските съвети в партньорство с Министерството на младежта и спорта, Министерството на образованието и науката, „Бороспорт“ АД и хотел „Рила“.
„Радвам се да видя толкова много млади хора, обединени от прекрасната идея да се занимават активно със спорт. Спортът носи много емоции и възпитава качества, които са много важни за вашето личностно развитие“, заяви зам.-министър Ваня Колева пред участниците.
Тя изрази благодарност към всички преподаватели и треньори, които развиват спортна дейност в университетите. „Убедена съм, че новият Закон за физическото възпитание и спорта ще даде нов тласък за студентския спорт в България, защото дава нови възможности за финансиране на университетски спортни клубове“, посочи Ваня Колева.
Зам.-министърът поздрави организаторите на събитията - Асоциация за университетски спорт „Академик“ и Националното представителство на студентските съвети. „Ние работим успешно не само в сферата на спорта, но и в сферата на младежта. Благодарение на тях всяка година се провеждат Университетските зимни игри и Зимен университет 2018 и виждаме, че все повече студенти се занимават със спорт“, каза Ваня Колева.
Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева пожела на участниците да се състезават по принципите на феърплея. „Мили приятели, пред вас има много предизвикателства. След време може би някои от вас ще бъдат на кормилото на държавата. Затова използвайте всяка минута да се усъвършенствате. Направете така, че всички, които са около вас, да се гордеят с вашите постижения. Аз не се съмнявам в това“, каза Цвета Караянчева.
Сред гостите на церемонията по откриването бяха също зам.-министърът на образованието и науката Петър Николов, председателят на съвета на ректорите проф. Любен Тотев, ректорът на НСА проф. Пенчо Гешев, председателят на Асоциация за студентски спорт „Академик“ доц. Златко Джуров, председателят на Националното представителство на студентските съвети Яна Вангелова, представители на академичната общност и държавни институции.