Борисов: На Балканите трябва да градим и да не допускаме грешките отпреди 20 г.

Само преди 20 години на територията на Балканите се разиграха не по-малко жестоки кръвопролитни събития

На Балканите трябва да градим, да вървим към по-добро устройство и да не допускаме грешките отпреди 20 години. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на възпоменателната церемония в Скопие по повод 75-годишнината от депортирането на евреите от територията на днешна Република Македония, предаде Агенция „Фокус“.

„Днес е слънчево и хубаво време, приятели сме, ако се опитаме да си представим нацистите, които са били тук какви нечовешки неща са направили с живи човешки същества. В събота в една от най-големите Синагоги и със сигурност най-красивата в София, имаше тържество, в което бяха представители на еврейските комитети по света и на много скъпи гости“, заяви Борисов и подчерта, че тогава е бил отчетен и направен дълбок поклон пред българския народ, който в тези най-жестоки времена е успял да спаси 48 000 евреи.

„Затова българският народ заслужава голямо уважение. Много скърбим и затова сме тук, защото всеки, който е пратен да изгори в лагерите, не трябва да забравяме. Само преди 20 години на територията на Балканите се разиграха не по-малко жестоки кръвопролитни събития. Затова смисълът освен да изкажем своя поклон и скръб към убитите, е да разберем, че на Балканите трябва да градим, да работим заедно, да вървим към по-добро устройство и ако щете народите ни да живеят щастливо и всичко това да остане в историята. Никога да не го забравяме, но политиците да не допускаме такива грешки“, допълни той.

Според него, ако се допуснат пак подобни такива събития, значи ще са много глупави.

„Така че светла им памет, не сме ги забравили, те са в нашето съзнание и затова всички сме дошли да почетем и поскърбим за тези, които не са успели да се измъкнат от нацистката машина“, каза още Бойко Борисов.