Литва, Латвия и Полша призоваха да не се строи „Северен поток 2“

Свят

12-03-2018, 12:19

Снимка:

wikimedia.org

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

650 километра от Турски поток са вече построени

Реализирането на „Северен поток“ ще доведе до потъпкването на принципа на солидарност

Страните от ЕС да не участват в проекта „Северен поток 2“ – за това апелират Литва, Латвия и Полша. Трите държави подписаха съвместно изявление, в което подчертават основният принцип на Европейския енергиен съюз и посочват политическата страна на този газопровод.

„Този проект е представен като бизнес начинание, но несъмнено е политически инструмент, който ще увеличи зависимостта на Европейския съюз от един източник на енергия – Русия“, се казва в документа. В подкрепа на аргумента, че Москва използва газовите доставки като политически инструмент, те напомнят за решението на руската страна да прекрати транзита през Украйна.

Според Литва, Латвия и Полша реализирането на „Северен поток“ ще доведе до потъпкването на принципа на солидарност. Освен това се очаква да се получи разделение между държавите в ЕС. „Северен поток 2“ трябва да се разглежда в по-широкия контекст на враждебните действия от страна на Русия в киберпространството и военната й активност, сочат парламентаристите от трите държави. През февруари седем германски политици – депутати от ЕП и от Бундестага, представители на германския Християндемократически съюз, на „зелените“ и на Свободната демократична партия, също се обявиха против строителството на газопровода „Северен поток 2“. Припомнqме, че ЕК се противопостави на проекта Южен поток, но застава зад „Северен поток 2“.