Министър Петкова инспектира изграждането на навеси за съхранение на оборудването за проекта АЕЦ "Белене"

До края на месец юни министърът на енергетиката трябва да внесе предложение в Народното събрание за използване на оборудването

Заедно с изпълнителния директор на НЕК Петър Илиев, министър Теменужка Петкова инспектира изграждането на навеси за съхранение на оборудването за проекта АЕЦ "Белене".

Обществената поръчка на НЕК за изграждане на навеси се провали, в момента дружеството изгражда навеси, необходими за оборудването, което по предписание на заводите-производители трябва да се съхранява на закрито, миналата седмица заводите доставиха материалите за преконсервация. До края на месец юни министърът на енергетиката трябва да внесе предложение в Народното събрание за използване на оборудването, миналата седмица бе прието такова решение, единодушно от всички депутати.

"Вече има сформирана работна група в МЕ, ще бъдат включени и БЕХ, НЕК. Европейската инвестиционна банка заяви интерес да участва във финансирането на проекта. Всичко необходимо за реализацията на проекта е налице - лицензирана площадка, оборудване, квалифицирани кадри", написа министър Петкова във Фейсбук.