Омбудсманът: Вече има отворена сметка за кампанията "Великден за всеки"

Общество

12-03-2018, 10:08

Снимка:

bnt.bg/кадър

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

ЕК: Изостаналите часовници ще се нормализират до Великден

Кампанията може да се подпомогне и с хранителни продукти, които могат да стигнат до нуждаещите се

"Има открита набирателна сметка за кампанията "Великден за всеки" на сайта на омбудсмана и на този на Българския червен кръст", каза омбудсманът Мая Манолова в ефира на БНТ. "Със SMS на номер 1255 също може всеки да подкрепи пенсионерите за празниците", добави тя.

Тя обясни още, че кампанията може да се подпомогне и с хранителни продукти, които могат да стигнат до нуждаещите се. "Великден за всеки" е единствената кампания, която привлича вниманието към възрастните хора.

"Освен към тях съпътсващата кауза ще е да обърнем внимание към унищожаването на храна и здравословното хранен", каза омбудсманът.

"Искаме да подтикнем децата да уважават и храната, и баба и дядо", добави тя.

"700 000 тона храни се унищожават и изхвърлят на годината, сочат проучвания. Половината се унищожава от домакинствата, другото - от производителите и селскостопанската им обработка, затова и "Великден за всеки" започна от училището. Съпътстващата кауза е да обясним на децата, че не бива да се унищожава храна, да не се изхвърля и по този начин да стигнем до българските домакинства, трябва да уважаваме и оползотворяваме храната.", коментира омбудсмнанът.

Манолова обясни, че кампанията има идея и да демонстрираме на децата кои са ценните храни. Името ѝ ще е "Безостатъчно щастливи", тя е свързана със здравословното хранене, здравето на нацията и с борбата с наднормено тегло.

Омбудсманът бе категорична, че ще се обърне внимание и на качеството на безплатните закуски в училище, като основна идея е да се направи реформа в полза на здравословните и био храни.

Манолова коментира и казуса "ЧЕЗ". Тя призова Комисията за енергийно и водно регулиране да провери сделката за продажбата на ЧЕЗ. Манолова коментира, че ако комисията няма такива правомощия, институциите трябва да предприемат законодателни промени, за да ги осигурят.