Евродепутатите ще разискват Истанбулската конвенция и нейната ратификация - bulgaria.utre.bg

Евродепутатите ще разискват Истанбулската конвенция и нейната ратификация

12 март 2018, 09:54 | Дани Стоянов
  • Снимка:
    wikipedia

Спорният документ е приеман нееднозначно в доста страни-членки, сред които и България

Истанбулската конвенция и нейната ратификация от страните-членки на ЕК ще бъде разисквана в днешния ден от заседанието на Европейския парламент в Страсбург. Пленарната сесия започва днес и ще продължи до четвъртък, съобщава бНР.

Спорният документ е приеман нееднозначно в доста страни-членки, сред които и България. Миналата седмица правителството оттегли законопроекта за нейната ратификация, като мотивира отмяната с това, че депутати са сезирали Конституционния съд и предстои той да се произнесе дали документът е в съответствие с Конституцията.

Защитниците на конвенцията подчертават, че тя е насочена единствено срещу насилието над жените, докато нейните противници се опасяват, че ще узакони съществуването на третия пол.

Това тълкуване бе категорично отречено от изпълнителния секретар на органа за наблюдение на Истанбулската конвенция Бриджет О’Лафлин: „Това е конвенция за превенция на насилието срещу жени, разбира се, също така срещу мъже и момчета. Тя няма нищо общо с каквито и да било опити да се променя ролята на пола или пък с принуждението хората да приемат пол, различен от този, който имат в момента“, каза О’Лафлин.

„Единственото, което се казва там, е, че ролята, отредена днес на половете, прави жените по-малко значими и по-малко силни. И заради този стереотип те са по-уязвими за насилие, отколкото мъжете“, добави тя.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета
 
 


Още новини от Свят