Със затоплянето на времето ни атакуват нови вируси - bulgaria.utre.bg

Със затоплянето на времето ни атакуват нови вируси

12 март 2018, 09:13 | Дани Стоянов
  • Снимка:
    bnt.bg/кадър

Ние сме от страните в Европа, които имаме най-малко грип в момента

Времето се затопли, но нови вируси ни атакуват. Не са малко хората, които се оплакват от висока температура, болки в гърлото, хрема и кашлица. Заедно с топлото време за началото на пролетта, март ни поднася и повече валежи. В ефира на БНТ гости бяха проф. Тодор Кантарджиев - директор на Националния център по заразни и паразитни болести и Анастасия Стойчева - синоптик в НИМХ-БАН.

"Все още има слаба циркулация на грипни вируси. Ние сме от страните в Европа, които имаме най-малко грип в момента. Последната 10-а седмица, която отчетохме на годината е свързана с доста намаляване на случаите на грип. Доста по-ниско от епидемичните размери са само две области - Габрово и Ямбол. В момента обръщаемостта за медицинска помощ е горе-долу характерната за късната пролет. Не са повече от 5000 до 7000 души болните в момента. Но към момента със сигурност можем да кажем, че грипната епидемия е отминала и засега не очакваме втора грипна вълна.", обясни проф. Кантарджиев.

"Температурите ще са по-скоро като за късна пролет. Днес максималните стойности почти в цялата страна ще надхвърлят 20 градуса. 24-25 градуса в Предбалкана и на места в Изтночна България, където ще се усили южният вятър. През седмицата обаче, времето ще се поправи и температурите, както сутрешните, така и максималните, ще станат близки или обичайни за средата на март. Няма да минем без валежи. Тази нощ и утре през страната ще премине студен атмосферен фронт, който ще понижи тези температури. От запад на изток почти навсякъде ще превали дъжд, само по най-високите части на планините - сняг. През следващите дни към сряда - четвъртък очакваме нови валежи", коментира синоптикът, Анастасия Стойчева.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета
 
 


Снимка на деня:

Снежен поздрав от ВТУ
Снежен поздрав от ВТУ