Психолог: Пролетна депресия мъчи 50% от хората - bulgaria.utre.bg

Психолог: Пролетна депресия мъчи 50% от хората

11 март 2018, 16:30 | Дани Стоянов
  • Снимка:
    pexels

Пролетта е време, в което организмът се приспособява и адаптира към нови условия

Пролетната депресия е състояние което се проявява след дълга зима и продължава цяла пролет. Това каза за Радио „Фокус“ Христина Краева, психолог. По думите й тя е свързана с много физиологични и психологични проблеми, настъпващи в тялото и психиката на човека.

„Пролетта е време, в което организмът се приспособява и адаптира към нови условия. Време, в което в природата се извършва мощно преустройство, към което тялото ни трябва да се приспособи“, коментира тя.

Краева добави, че както зимната, така и пролетната депресията е следствие от смяната на сезоните и затова тя е разновидност на така нареченото сезонно сетивно разстройство и засяга 50% от хората в активна възраст.

„Други причини може да търсим в намаляването на биологично-активните вещества в храните през зимата и ранната пролет, прекалено суровите пости, повишена чувствителност от атмосферни промени, или серията вируси през зимата. В тези условия възниква състоянието, наречено пролетна дисхроноза“, каза още тя.

Психологът подчерта, че влияние оказват и намалените резерви от витамин Д и изчерпването на елемента магнезий в организма, както и ограничената физическа активност през зимния период и по-малкото количество светлина.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета