Т. Дончев: Не изключвам варианта държавата да стане 100% собственик на ЧЕЗ

Безспорно добро решение няма, защото дори и участието на държавата е малко или много извънредна мярка

Вариантът държавата да придобие 100%, а не контролен дял от бизнеса на ЧЕЗ у нас не бива да се изключва. Това обяви в предаването „Ексклузивно“ по ТВ „Европа“ вицепремиерът Томислав Дончев.

Той обаче направи уговорката, че това не зависи от правителството, а от продавача ЧЕЗ груп. 67% от компанията са собственост на чешката държава.

„Безспорно добро решение няма, защото дори и участието на държавата е малко или много извънредна мярка. Държавното участие не бива да се случва спонтанно. То трябва да е резултат от планирани мерки, да обхваща цялата територия на страната, но предвид стеклите се обстоятелства много други добри варианти няма. Участието на държавата според мен би дало минимумът увереност на гражданите, че в това енергоразпределително дружество няма да се случи нищо нередно, доколкото държавата ще има възможност, малко или много да го контролира. Дали е възможно държавата да стане 100% собственик – не може да се изключи,“ коментира вицепремиерът.

Според Дончев участието на държавата в ЧЕЗ трябва да е резултат на дългосрочна стратегия.

„Едно такова решение, дори и да предположим, че някой от другата страна е склонен да продава, една подобна операция, струва няколко милиарда. Не е сериозно и не е честно едно подобно решение да бъде взето бързо и спонтанно, още повече спрямо курсът който е воден досега, който поне по отношение на енергоразпределението е с 15 годишен срок, с 15 годишна давност, да бъдат правени бързи и резки движения,“ смята Томислав Дончев

Дончев опроверга за пореден път твърденията на опозицията, че правителството стои зад Гинка Върбакова.