Милко Бернер взе участие в откриването на Шестия Европейски форум за гражданска защита - bulgaria.utre.bg

Милко Бернер взе участие в откриването на Шестия Европейски форум за гражданска защита

10 март 2018, 14:43 | Галя Иванова
  • Снимка:
    Пресцентър МВР

Събитието се проведе на 5 и 6 март в Брюксел

„Нововъзникващите рискове изискват от нас да продължим да полагаме усилия за подобряване на процеса по управлението им. В тази посока е и стремежът на Българското председателство, което избра  за своя приоритетна тема в сферата на гражданската защита „Използването по най-добрия начин на стратегии за намаляване на риска от бедствия“, подчерта заместник-министър Бернер в речта си, при откриването на Шестия Европейски форум за гражданска защита, който се проведе на 5 и 6 март в Брюксел. Той сподели убеждението си, че най-добрата защита при бедствия е тази, която е научила уроците от миналото, прилага ги в настоящето, и се готви за предотвратяване на предотвратимото в бъдеще. „В България работим усилено за повишаване на информираността за риска сред населението и подрастващите“, подчерта още заместник-министър Бернер.
Като част от форума тази година бе организирана и изложба, фокусирана върху обществената осведоменост за риска. На специален щанд бе показана дейността на  Центъра за професионална подготовка на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в гр. Монтана, където се провеждат национални и международни учения и курсове.
Огромен интерес предизвикаха и изложените детски рисунки от международния конкурс „С очите си видях бедата“, организиран ежегодно от ГДПБЗН-МВР, съвместно с Министерството на образованието и Националния дворец на децата.
В рамките на посещението си в Брюксел, заместник-министър Бернер и водената от него българска делегация разгледаха Европейския координационен център за реагиране при извънредни ситуации.
Европейският форум за гражданска защита е най-голямото публично събитие в сферата на защитата на населението и се организира на всеки две години от Генерална дирекция „Европейска гражданска защита и операции за хуманитарна помощ“ на Европейската комисия.  Темата на тазгодишното издание на форума бе „Гражданска защита в променящата се среда на риска“. Събитието бе открито от Христос Стилианидис, комисар по въпросите за хуманитарната помощ и управлението на кризи, като събра над 750 експерти, които обмениха опит, добри практики и идеи за подобряване на готовността, реагирането и превенцията в ЕС, както и за повишаване на устойчивостта на бедствия на съседните на ЕС региони.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета