10 март е ден на спасението на българските евреи

Общество

10-03-2018, 07:44

Снимка:

public domain pictures

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

С решение на Министерски съвет от 13 февруари 2003 година 10 март е обявен за Ден на Холокоста

На 9 март 1943 година пловдивските евреи са били събрани в Еврейското училище, а на гарата е бил композиран влакът, който да ги откара към концлагерите. На 10 март те се връщат по домовете си. За часове се разиграват действията, довели до спасяването на българските евреи от унищожение.

Голямата заслуга за това имат пловдивският митрополит Кирил, по-късно български патриарх и софийският екзарх Стефан, група от 42 депутати, водени от подпредседателя на Народното събрание Димитър Пешев. Още има живи свидетели, чули репликата на митрополит Кирил- "Ако и един евреин тръгне с влака, аз ще легна на релсите".

С решение на Министерски съвет от 13 февруари 2003 година 10 март е обявен за Ден на Холокоста и на пострадалите от престъпления срещу човечеството. Цветя на паметника на патриарх Кирил и на монумента в благодарност на българския народ ще бъдат поставени в Пловдив.

Официалната отмяна на заповедта за депортация на 10 март 1943 година заварва близо 9 000 евреи във влаковете за Полша. Смелите фигури, изправили се срещу нацистката вълна на унищожение на евреите, са подкрепени и от българското общество.

Подкрепят ги и организации като Лекарският съюз, Съюзът на писателите, спортно дружество "Славия". На 10 март плановете за депортация се отлагат за по- късно, през май 43 следва ново отлагане, повече не се подновяват. Вместо депортиране, в България се приема план Б- изселване на евреите от столицата и използването им в трудови лагери. Българските евреи оцеляват.