Т. Дончев: Дебатът за многогодишната финансова рамка е дебат за бъдещето на ЕС

Винаги ще има предизвикателства и никога парите няма да са достатъчни, но по-важно да знаем къде сме и къде искаме да отидем

Дебатът за многогодишната финансова рамка е дебат за бъдещето на Европейския съюз, каза вицепремиерът Томислав Дончев на втората сесия на конференцията в НДК, на която се обсъжда Многогодишната финансова рамка /МФР/ на ЕС. Срещата е част от политическите събития на Българското председателство на Съвета на ЕС.

„За днешният разговор важи максимата- кажи ми за какво харчиш парите си, за да ти кажа какви са твоите приоритети“, каза Дончев.

"Разговорите днес минават през предизвикателства на Брекзит, миграцията и сигурността. В желанието си да управляваме кризите, може обаче да загубим посоката си", каза Дончев.

"Ние имаме пълен набор от различни вътрешни предизвикателства, но е нужно да избегнем това противопоставяне и да постигнем повече с бюджета, който имаме. Механично обвързахме предизвикателствата с приоритетите", каза той.

"ЕС не е инструмент за управление на кризи – не трябва да губим фокус върху други теми, като например кой е двигател на растежа и какво ще ни направи по-конкурентоспособни", заяви Дончев пред участниците в срещата.

"Тук сме за да отговорим на въпроса какъв Съюз искаме да изградим, кое и по-важно – вътрешната конвергенция или сигурността, да сме от глобално значение или да сме остров на сигурността. Винаги ще има предизвикателства и никога парите няма да са достатъчни, но по-важно да знаем къде сме и къде искаме да отидем", каза Томислав Дончев.

"Позволихме да се създаде митът за брюкселската бюрокрация, за ЕК като за място, където страните членки складират проблемите, които не могат да решат, каза българският вицепремиер. Нужно е да правим политики, които се подкрепят от нашите граждани и те да са с ясни и логични правила, и да не позволяваме Европа да стане скучна", каза Дончев.

"Днес основната тема на разговора ще бъде търсенето на баланс. Той обаче има по-широко понятие от чисто счетоводното, защото е важен и политическия баланс", посочи Дончев. "Това прави задачата на днешното събитие съвсем не лека, но е важно да имаме трудни, но откровени разговори", добави той.